Поредните парламентарни избори ще се състоят през септември или октомври и на

...
Поредните парламентарни избори ще се състоят през септември или октомври и на
Коментари Харесай

Вървим към бързи избори наесен и с хартиени бюлетини -

Поредните парламентарни избори ще се състоят през септември или октомври и на тях ще има и гласоподаване с хартиени бюлетини, с изключение на машинното. Това е най-вероятният сюжет, по който ще се развият събитията, съгласно източници на OFFNews и обществени изявления на премиера Кирил Петков, на съдружния сътрудник Христо Иванов и депутати от всички политически сили.

Има Такъв Народ смъкнаха кабинета

До тук се стигна откакто в Народното събрание се образува ново болшинство сред ГЕРБ, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", като всички те се сплотиха, с цел да смъкват ръководителя на Народното събрание Никола Минчев от Политическа партия. ГЕРБ пък внесе избор на съмнение против кабинета на Кирил Петков, който ще бъде дебатиран още във вторник, и съдейки по новата конфигурацията, основана на принципа  " Врагът на моя зложелател е мой другар ", ще ще бъде утвърден. Гласуването на вота би трябвало да е най-малко 24 часа след края на дебатите.

При гласуването за оставката на Минчев се видя, че  " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " Демократична България ", дружно с няколко избягали от Слави Трифонов депутати, събират общо 113 гласа. Необходими им 121 за оцеляване на кабинета. Въпреки че през днешния ден групата на Има Такъв Народ беше напусната и от Кирил Симеонов, би трябвало да стане знамение, с цел да си обезпечат още 8 гласа до другата седмица. 

  

Какво следва

След като Народното събрание гласоподава съмнение на министър-председателя или на Министерския съвет, министър-председателят подава оставката на държавното управление. След това президентът би трябвало отново да връчи на първата политическа мощ мандат за сформиране на държавното управление, след което мандатът да бъде връчен на втората (ГЕРБ) или трета мощ, не наложително по величина. Ако нито една от партиите не успее да сформира кабинет, президентът Румен Радев би трябвало да насрочи избори за ново Народно заседание " най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното ". Между първия и след втория мандат Конституцията планува по една седмица период, а за третия - няма норма.

Радев не желае избори през зимата

Според нашите източници Румен Радев не желае избори през зимата и желае да насрочи избор оптимално рано - на 25 септември или 2 октомври. 

Има слух, че " новата коалиция " ще сформира кабинет вид " Беров ", с цел да могат да бъдат направени промени в Изборния кодекс, като връщане на хартиените бюлетини, за което има импортирани планове от Българска социалистическа партия и ГЕРБ. От ГЕРБ настояват, че нямат такова желание, а измененията в кодекса могат да бъдат направени и във времето, в което кабинетът ще е в оставка и преди да бъде разхлабен. " Ние нито желаеме, нито можем да създадем кабинет в този парламент ", сподели наш източник от ГЕРБ. Той сподели още, че ГЕРБ нямат нищо общо с " този разпад " и даже са сюрпризирани от изтеглянето на министрите на Има Такъв Народ от кабинета, макар че за разрива било ясно още от предишния месец. За да останат в самодейна позиция и да не тичат след събитията, ГЕРБ са поискали избор на съмнение и внесли плана за връщане на хартиените бюлетини, което беше направено едвам на 14 юни. 

Изборни злоупотреби или ниска интензивност

Преди малко повече от два месеца подобен законопроект бе импортиран и от Българска социалистическа партия, само че досега той не е обсъждан нито в залата, нито в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Причината е неодобрението на съдружните сътрудници, които не са съгласни с връщането на хартиените бюлетини. От левицата стимулират предлагането си със спада на изборната интензивност, който съгласно депутатите се дължал на машинния избор.

В законопроекта на ГЕРБ има и други промени. Предлага се при отчитането на резултатите след края на изборния ден да се сверяват хартиените разписки от машините и протокола от машините, като при несъответствия за действителни ще се одобряват разписките. Това значи, че в случай че някои разписки изчезнат от урните, то тези гласове няма да се зачитат, макар че данните ги има в протокола на машината.

От Демократична България и Политическа партия считат, че тези промени отварят вратата към изборни злоупотреби и следен избор. 

Движение за права и свободи също утвърждават връщането на хартията. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обаче имат 119 депутати и ще им трябват още два гласа от " Възраждане " или Има Такъв Народ, което било уговорено.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР